Blog
13 jun, 2018

“You & I both live in VUCA World.”
Wel eens van gehoord? Deze term komt uit het leger en omschrijft de woelige wereld waarin wij leven.

  • Volatile (vluchtig)
  • Uncertain (onzeker)
  • Complex
  • Ambigious (dubbelzinnig)

We wonen zo ongeveer in onze telefoon en tablet.
Lijken meer online dan offline te leven.
De 9 tot 5 baan bestaat niet meer.
Een ‘baas voor het leven’ al helemaal niet.
Op de vraag “Wat wil je later worden?” weten we zelf het antwoord nog steeds niet. Laat staan onze kinderen.
De wereld ligt aan onze voeten. Nu nog kiezen.
Wat ga jij doen? Wat is jouw pad?

Het kan soms voelen als a-hell-of-a-job om je staande te houden in deze veranderende wereld. Ik zie het liever als een uitdaging. Een uitdaging waarbij één ding heel belangrijk is. Iets wat we amper leren op school. Ik durf ook te zeggen dat er weinig aandacht voor is in de opvoeding. Of in je eerste baan. Of je tweede. Of je zesde.

Leren omgaan met onzekere situaties.

Als je dat kunt heb je altijd houvast. Houvast in het niet-weten. En dat klinkt spannender dan het eigenlijk is. Waar je begint? Eerst maar eens met het volgen van deze 3 stappen:

  • STAP 1: Wees je bewust wanneer je uit onzekerheid iets doet. Bijvoorbeeld: overwerken om je baas tevreden te houden, dat verslag uitwerken voor een collega om iets anders goed te maken, extreem sporten om het lijf te hebben dat ‘zo hoort’, nog snel het huis op te ruimen voordat je partner thuiskomt van een dag hard werken.
  • STAP 2: Doe dan eens heel iets anders! Iets extreems misschien wel. Om 15.00 uur naar huis gaan, je collega aanspreken over dat ‘dingetje’ waar je spijt van hebt, extra genieten van die grote coupe met ijs, de boel de boel laten en met een glas wijn in de tuin gaan zitten.
  • STAP 3: Evalueer! Je hebt iets anders, iets extreems gedaan. En? Hoe gaat het met je? Je leeft nog hè?! Je zult merken dat je veel beter kunt omgaan met onzekerheden dan je vooraf misschien dacht.

Wil je in je werk flexibeler worden? Dat laagje perfectionisme eraf halen? Ook dán werken deze 3 stappen uitstekend. Leuk idee ook om dit met je team te ervaren. Ieder voor zich schrijft gedurende 2 weken zijn of haar bevindingen op in een boekje en deelt dit tijdens de eerstvolgende vergadering waar je een half uurtje hiervoor inplant. En dat levert héél veel op…

  • Inzicht in elkaars gedrag en daardoor meer begrip.
  • Besef dat íedereen onzekerheid lastig vindt en liever probeert te vermijden.
  • Meer openheid en authenticiteit in je team waardoor het samenwerken leuker én beter wordt!

Let’s Kick Ass In That VUCA World!!

Actief aan de slag met improvisatie binnen jouw organisatie? Ik organiseer DOE-dagen waarin dit uitgebreid aan bod komt. Voor info kun je me bellen of mailen!